Tips voor het schoonmaken van je beugel

Om het beste resultaat uit je beugelbehandeling te halen en mogelijke complicaties te voorkomen, is het belangrijk om je beugel goed schoon te houden. In deze blog delen wij handige tips en adviezen voor het schoonmaken en onderhouden van verschillende soorten beugels.

5 algemene tips voor het reinigen van je beugel

Het is essentieel om je beugel regelmatig en grondig schoon te maken, ongeacht het type beugel dat je draagt. Hieronder staan vijf algemene tips die van toepassing zijn op alle soorten beugels.

  1. Reinig je beugel dagelijks: Zorg ervoor dat je elke dag de tijd neemt om je beugel te reinigen. Dit helpt bij het verwijderen van tandplak, voedselresten en bacteriën die zich kunnen ophopen en tandbederf en tandvleesproblemen kunnen veroorzaken.
  2. Gebruik een zachte tandenborstel: Kies voor een zachte tandenborstel om je beugel schoon te maken, om krassen en beschadigingen aan de beugel te voorkomen. Poets voorzichtig, maar vergeet niet alle hoekjes en kiertjes van de beugel te bereiken.
  3. Spoel je beugel regelmatig af: Spoel je beugel na elke maaltijd af onder stromend water om voedselresten te verwijderen en de beugel fris te houden.
  4. Vermijd agressieve schoonmaakmiddelen: Gebruik geen schoonmaakmiddelen zoals bleekmiddel om je beugel schoon te maken, omdat deze de materialen van de beugel kunnen beschadigen. Kies in plaats daarvan milde reinigingsmiddelen zoals vloeibare zeep.
  5. Bewaar je beugel veilig wanneer je hem niet draagt: Wanneer je je beugel niet draagt, bewaar hem dan op een hygiënische plek, zoals een speciale koker of etui. Hierdoor bescherm je de beugel tegen beschadiging en bacteriën.

Slotjesbeugel schoonmaken

Het schoonmaken van een slotjesbeugel vereist regelmatig zorg en aandacht om tandplak en etensresten te verwijderen, vooral rondom de kleine slotjes en draden. Gebruik een zachte tandenborstel met fluoride tandpasta om voorzichtig je tanden en beugel schoon te maken. Besteed extra aandacht aan de plekken waar eten gemakkelijk kan vast komen te zitten. Het is ook handig om ragers te gebruiken om tussen de draden te reinigen. Verder adviseren wij om na elke maaltijd je mond grondig te spoelen om etensresten te verwijderen en je beugel schoon te houden.

  • slotjesbeugel-schoonmaken
  • beugel-reinigen
  • doorzichtige-beugel-schoonmaken

Hoe maak je een doorzichtige beugel schoon?

Er zijn verschillende methoden om je doorzichtige beugel effectief schoon te maken. Het spoelen met koud water is een eenvoudige en snelle manier om eventuele voedsel- en speekselresten te verwijderen. Daarnaast kun je ervoor kiezen om de beugel voorzichtig te poetsen met een zachte tandenborstel en vloeibare zeep om tandplak en bacteriën te voorkomen. Zorg er wel voor dat je geen heet water gebruikt, omdat dit de beugel kan vervormen.

Een andere handige tip is om een beugelreiniger te gebruiken die speciaal is ontworpen voor doorzichtige aligners. Deze kunnen helpen om hardnekkige vlekken en bacteriën te verwijderen, waardoor je beugel schoon en hygiënisch blijft.

Activator schoonmaken

Een activator is een uitneembare beugel, maar dat betekent niet dat je hem niet regelmatig hoeft te reinigen. Hoewel je de beugel uitdoet tijdens het sporten, eten en tandenpoetsen, kunnen tandplak en voedselresten zich nog steeds ophopen. Daarom adviseren wij om de activator dagelijks schoon te maken met een normale tandenborstel en vloeibare zeep. Mocht er kalkaanslag optreden, dan kan een badje van verdunde natuurazijn (met de helft water) helpen om de beugel grondig te reinigen.

Meer tips nodig?

Heb je behoefte aan meer tips over hoe je je beugel het beste schoon kunt maken? Tijdens je controle afspraken is er voldoende ruimte om al je vragen te stellen. Of je nu meer wilt weten over effectieve manieren om je beugel te reinigen, het omgaan met ongemakken of andere aspecten van je behandeling, onze orthodontisten zijn er om je te helpen! Mocht je buiten je afspraken om een vraag hebben, kun jij ons ook altijd een berichtje sturen via WhatsApp.