De vaste slotjesbeugel

De meest gedragen beugels zijn de bekende slotjesbeugels. Slotjesbeugels worden ook wel vaste beugels genoemd. Een vaste beugel bestaat uit kleine metalen onderdelen (beugels) die met lijm aan je tanden worden bevestigd. De draden die er doorheen lopen worden op hun plaats gehouden door de klepjes, die uiteindelijk je tanden op de juiste plaats zetten.

Tijdens je behandeling beginnen we met een heel fijn draadje zodat je aan je beugel kunt wennen. Tijdens de behandeling worden de draadjes iets dikker waardoor je tanden rechter komen te staan.

 • Vaste slotjesbeugel

De eerste weken met je vaste slotjesbeugel

Na het plaatsen van de beugel kun je in het begin last krijgen van gevoelige tanden. Je kunt niet meer normaal kauwen en bijten en je hebt het gevoel dat alles een beetje los gaat staan in je mond. Gelukkig duurt dit gevoel maar een paar dagen tot hooguit een week. In deze tijd is het belangrijk om je gebit zo goed mogelijk te beschermen. Eet de eerste 2 dagen alleen zacht voedsel (brood zonder korst, soepen, etc.). Een beugel kan in het begin ook blaren aan de binnenkant van de lippen en wangen veroorzaken. Je krijgt wax mee om de scherpe delen van jouw beugel te bedekken. Je moet de wax verwijderen voordat je gaat eten en je je tanden poetst.

Mondhygiƫne

Een beugel maakt het poetsen van je tanden lastig. Voedsel blijft tussen je beugel, waardoor tandplak ontstaat. Als je dit niet weghaalt, krijg je na een tijdje een lelijke glazuurverkleuring. Deze verkleuringen gaan niet weg als de beugel wordt verwijderd! Het is daarom erg belangrijk om je gebit helemaal schoon te houden. Je ontvangt een informatieve brochure met duidelijke foto’s. Het is goed voor jouw eigen gebit om dit boekje goed door te lezen.

Wij raden je aan om jouw tanden minimaal 2 keer per dag voor minimaal 2 minuten per poetsbeurt te poetsen. Een borsteltje (ragertje) kan ook worden gebruikt om voedselresten onder de beugel en tussen de tanden te verwijderen. Je moet deze borstel ook gebruiken om alle ruimtes ertussen schoon te maken voordat je naar bed gaat.

Je krijgt van ons een recept mee voor een mondspoelmiddel. Dit receptje kan je ophalen bij je eigen apotheek. Het mondspoelmiddel zorgt om het glazuur van jouw tanden maximaal te beschermen.

Eten & drinken

Je nieuwe beugel is kwetsbaar. Dunne beugeldraden kunnen buigen en de lijm die op het glazuur wordt aangebracht is niet sterk. Anders kunnen we het niet meer weghalen! Daarom is het erg belangrijk om hard en plakkerig voedsel zoveel mogelijk te vermijden. Denk aan lolly’s, noten, toffees, drop en ander hard, plakkerig voedsel. Je kunt harde appels, groenten en stokbrood eten, maar dan wel in stukjes snijden.

Een ander ding om in gedachten te houden bij het dragen van een beugel zijn conserveermiddelen. Dit is een stof die aan een product wordt toegevoegd om het langer mee te laten gaan. Denk aan frisdranken, waaronder cola. Conserveringsmiddelen kunnen ervoor zorgen dat het glazuur verkleurt, dus je moet er zoveel mogelijk van laten staan. Het is zonde als je verkleurd glazuur op je voortanden ziet als je beugel wordt verwijderd.

 • Hoelang moet ik een vaste beugel dragen?

  Het is logisch dat je je dit afvraagt, maar het is erg lastig om dat vooraf te bepalen. Gemiddeld duurt een beugelbehandeling met een vaste beugel 2 tot 2,5 jaar. Bij een eerste intake zal de orthodontist een inschatting maken. Als jij je aan alle instructies en adviezen houdt, dan gaat het in ieder geval een stuk sneller!

 • Ik krijg gedurende de behandeling een spleetje tussen mijn tanden, wat nu?

  Dit is niet erg, dit komt vaker voor. Soms is dit nodig, om bijvoorbeeld ook de onderbeugel erbij te kunnen zetten. Aan het einde van de behandeling zijn jouw spleetjes verdwenen!

 • Moet ik ook elastiekjes dragen?

  Bij de meeste behandelingen zullen er ook elastiekjes gedragen moeten worden. Hoe je ze moet dragen, wordt uitgelegd door de assistente.

 • Wat gebeurt er na mijn vaste beugelbehandeling?

  Je krijgt spalkjes achter je tanden langs. Dit zal in het begin even wennen zijn, maar hierna voel je er niks meer van. Deze spalkjes blijven zo lang mogelijk achter je tanden zitten, om het resultaat van jouw prachtige gebit te behouden.