De activator

Indoen

Plastic bitjes passen maar op één manier. Het hoofdkapje heeft elastische banden om aan het bitje te hangen. Tijdens het acclimatiseren kun je de spanning verminderen door 2 elastiekjes aan elkaar te knopen. Daarna 1 elastiek aan elke kant. Na ongeveer 1 maand is het elastiek versleten en moet het worden vervangen door een nieuw exemplaar.

Klachten

Je moet eerst aan je nieuwe beugel wennen. Je kunt dus het beste op een vrijdagavond beginnen. De voortanden worden de eerste nacht gevoelig en je kunt niet goed slapen. Je moet echter doorzetten. De tweede nacht is prima, en tegen de derde nacht aan kun je meestal weer normaal slapen. Na een week ben je gewend aan je nieuwe beugel. Zo niet, dan kun je het best ons eventjes bellen.

Draagtijd

De HAC moet 12 tot 14 uur per dag worden gedragen. Het dragen kan worden onderbroken zolang de 12 tot 14 uur wordt gehaald. De meeste mensen dragen het na het eten en gaan door tot de volgende ochtend. Als je ’s avonds niet op tijd je HAC in kunt doen, haal dan de gemiste tijd in de middag in.

Onderhoud

Bij het ’s ochtends uithalen van de HAC moet deze grondig worden schoongemaakt met een tandenborstel en een beetje tandpasta. Overdag droog bewaren en niet in een bakje met water bewaren. Na verloop van tijd kan het niet meer worden schoongemaakt. Dit komt omdat kalkaanslag van speeksel in het poreuze plastic sijpelt. Je kunt dit oplossen door het een tijdje in een bakje met azijn te leggen.

Resultaat

De HAC is een groeibeugel. Het effect is gestaag. Je moet dus geduld hebben. Als je de beugel goed draagt en voldoende groei hebt, is het effect goed zichtbaar. ½ mm gemiddeld per maand. Als er geen klachten meer zijn moet je elke 2 maanden op controle komen. Bij elke controle wordt gemeten of er voldoende voortgang is gemaakt. Soms wordt de beugel wat strakker gezet of wat van afgeslepen. Neem daarom bij elke controle jouw beugel mee.