Hoe lang duurt het plaatsen van een beugel?

Het plaatsen van een beugel is meer dan alleen een orthodontische ingreep; het is een stap naar een stralende glimlach en een verbeterde mondgezondheid. Maar vaak roept dit proces vragen op, zoals bijvoorbeeld hoe lang het duurt om een beugel te laten plaatsen. In deze blog vertellen we er meer over.

Eerste consult en behandelplan opstellen

Het proces van het plaatsen van een beugel begint natuurlijk niet meteen met het plaatsen van de beugel. Je begint met een eerste consult. Tijdens dit bezoek zal de orthodontist de situatie van je gebit evalueren en bespreken welk type beugel het meest geschikt is voor jouw behoeften. Dit gesprek is essentieel voor het bepalen van jouw behandelplan en het inschatten van de duur van de behandeling.

Hoe lang duurt het plaatsen van een beugel?

Na je eerste consult volgt een afspraak waar door middel van uitgebreid onderzoek, gegevens over je gebit worden verzameld door het maken van verschillende digitale röntgen-, portret- en mondfoto’s + een mondscan. Zodat er een persoonlijk behandelplan kan worden opgezet. Tijdens de afspraak daarna zal de beugel ook daadwerkelijk geplaatst worden. Dat is het moment waarop je echt begint aan je orthodontische behandeling. Over het algemeen duurt het plaatsen van een beugel ongeveer één uur, afhankelijk van het type beugel en de complexiteit van de correctie die nodig is.

Tijdens het plaatsen van een beugel zal de assistente van de orthodontist eerst je tanden grondig reinigen om een optimale hechting te garanderen. Vervolgens worden de componenten van de beugel op je tanden aangebracht. Voor een traditionele slotjesbeugel betekent dit dat kleine metalen brackets op elk tandoppervlak worden geplaatst en met elkaar worden verbonden door een draad. Bij andere soorten beugels, zoals een onzichtbare beugel, worden er attachments (=kleine figuurtjes lijm) op je glazuur geplakt met behulp van een mal van je gebit zodat de voor jou op maat gemaakte aligners houvast hebben aan je gebit gedurende je behandeling.

  • beugel-laten-plaatsen
  • hoe-lang-duurt-het-plaatsen-van-een-beugel
  • beugel-plaatsen-kosten

Doet het plaatsen van een beugel pijn?

Het plaatsen van een beugel kan ongemakkelijk zijn, maar het zou niet extreem pijnlijk moeten zijn. Je kunt enige druk of irritatie voelen op je tanden en tandvlees na het plaatsen van de beugel, maar ook dit zou na een paar dagen alweer moeten afnemen. Als je ernstige pijn ervaart, is het belangrijk om contact op te nemen met je orthodontist voor advies.

De kosten van een beugel laten plaatsen

De kosten voor het plaatsen van een beugel verschillen enorm en zijn afhankelijk van factoren zoals het type beugel en de duur van de behandeling. Over het algemeen variëren de kosten van honderden tot enkele duizenden euro’s. Mogelijk worden (een deel van) de kosten ook vergoed door je zorgverzekering. Wil je hier meer over weten? Plan gerust een consult in om dit soort vragen met onze orthodontisten te bespreken.

Onze werkwijze

Het plaatsen van een beugel is een proces dat tijd kost, maar het is een belangrijke stap naar een gezondere en mooiere glimlach. Door je goed voor te bereiden, vragen te stellen en samen te werken met je orthodontist, zal dit proces heel soepel verlopen. Wil je meer weten over onze werkwijze en het laten plaatsen van een beugel? Neem gerust contact met ons op. Wij beantwoorden graag al je vragen!