Wordt een beugel voor volwassenen vergoed?

De afgelopen jaren zijn er steeds meer volwassenen die kiezen voor een beugel. Maar één van de meest gestelde vragen die we krijgen is: “Wordt een beugel voor volwassenen vergoed door de verzekering?”. In deze blog gaan we daar verder op in en bespreken we welke verzekeringen mogelijk de kosten van een beugel voor volwassenen dekken.

Welke verzekeringen vergoeden beugels voor volwassenen?

Orthodontische behandelingen worden vanaf 18 jaar in principe niet meer vergoed via de basisverzekering. Alleen in uitzonderlijke gevallen en medische indicaties kun je de behandeling vergoed krijgen via de basisverzekering.

Er zijn wel twee andere soorten verzekeringen die een beugelbehandeling kunnen dekken:

1. Aanvullende tandartsverzekering

Sommige zorgverzekeraars bieden aanvullende tandartsverzekeringen aan die orthodontistische behandelingen voor volwassenen dekken. Deze verzekeringen kunnen specifieke limieten en voorwaarden hebben, zoals een wachttijd of een eigen bijdrage. Het is belangrijk om de polisvoorwaarden van de aanvullende verzekering zorgvuldig te controleren om te zien of de beugelbehandeling wordt gedekt en onder welke voorwaarden.

2. Tandheelkundige verzekering met orthodontische dekking

Er zijn tandheelkundige verzekeringen die een specifieke dekking bieden voor orthodontische behandelingen, inclusief beugels voor volwassenen. Net als bij aanvullende verzekeringen kunnen er specifieke voorwaarden en limieten gelden.

  • beugel-volwassenen-vergoed
  • wordt-een-beugel-voor-volwassenen-vergoed
  • verzekering-beugel-volwassenen

Waar moet je op letten voordat je begint met een beugelbehandeling?

Voordat je een beslissing neemt over het starten van een beugelbehandeling, is het essentieel om de volgende punten in overweging te nemen:

Eigen bijdrage

Let er op dat je bij sommige verzekeringen een eigen bijdrage betaalt. Dit betekent dat je een deel van de kosten zelf moet betalen, voordat je verzekering begint te betalen. De hoogte van de eigen bijdrage varieert per verzekering en hangt af van je polisvoorwaarden.

Wachttijden

Wachttijden verwijzen naar de periode die moet verstrijken voordat je recht hebt op bepaalde dekkingen van een verzekering. Dit betekent dat je pas na een bepaalde periode vanaf het moment dat je de verzekering afsluit, in aanmerking komt voor een vergoeding van een orthodontistische behandeling. De lengte van deze wachttijd verschilt per verzekering en kan variëren van enkele maanden tot een jaar of langer. Het is dus belangrijk om de polisvoorwaarden zorgvuldig door te lezen voordat je start met je behandeling.

Alternatieve financieringsmogelijkheden

Als je verzekering geen volledige dekking biedt voor een beugelbehandeling, onderzoek dan alternatieve financieringsmogelijkheden zoals betalingsplannen bij je orthodontist. Dit kan je helpen om de kosten van de behandeling te spreiden en financiële druk te verminderen.

Meer weten? Neem contact op met je verzekeraar!

Het antwoord op de vraag of een beugel voor volwassenen wordt vergoed, hangt af van je specifieke verzekeringssituatie. Wij adviseren altijd om contact op te nemen met jouw zorgverzekeraar om duidelijkheid te krijgen over de dekking van orthodontische behandelingen voor volwassenen. Wil je liever eerst meer weten over de verschillende mogelijkheden bij Ortho Ouderijn? Neem gerust contact op via info@ortho-ouderijn.nl of bel 0348 – 221002.